Već duži niz godina postoji ideja o osnivanju jednog mjesta gdje bi se sav kulturno-povijesni materijal o gradu Mostaru sakupio na jedno mjesto i da on bude u svako doba besplatno dostupan svima koga takve stvari zanimaju. Zbirke koje smo ovdje postavili i dostupne su vam, ogromne su, vrlo vrijedne i šteta bi bilo da ih proguta mrak zaborava. Stoga evo ukratko šta možete pronaći na ovom linku:

ŠTO NUDIMO:
Web stranica CIDOM – Centar za informiranje i dokumentaciju Mostara, arhivira sljedeću arhivsku građu:

  • Bogatu arhivu knjiga o Mostaru u elektronskom obliku s preko 300 naslova;
  • Brojnu pisanu povijesnu dokumentaciju;
  • Arhivu od preko 10.000 fotografija Mostara iz svih perioda i priličan broj tematskih slika vezanih uz Mostar;
  • Veliku zbirku umjetničkih slika i umjetničke fotografije s temom Mostar;
  • Popriličnu video arhivu o Mostaru;
  • Mnoge rubrike (stari običaji, stari zanati, zanimljive postove i članke…)

Stranica je interaktivna te bi dobrodošli svi koji mogu nešto uvrstiti u arhivu – fotografije, tekstove, priče o starim običajima, predmete… Budući je nemoguće dopustiti otvoreno uređivnje stranice, sav materijal kojega pojedinac ima može postaviti na našu Facebook stranicu CIDOM, a naš tim će pomnim odabirom zanimljiv materijal uvrštavati na ovu web stranicu. Svaki vaš prijedlog će se razmotriti, a akcija poštivati. Usprkos entuzijazmu, dobroj volji i dobrovoljnoj besplatnoj angažiranosti mnogih pojedinaca, sve ovo nije moguće ostvariti bez financijskih sredstava.

FINANCIRANJE
Stoga smo mišljenja da bi za početak rada, otvaranje web stranice, njeno održavanje, ažuriranje i druge troškove bila potrebna VAŠA financijska pomoć. Za sada smo izuzetno zahvalni Nedžadu i Nedimu Čampari koji su na sebe preuzeli financiranje održavanja stranice.

DOBROBITI

Smatramo da je vrlo važno što se na jednom mjestu može pronaći praktično cjelokupna prošlost grada. Mi smo se dobrano namučili skupljajući djeliće te povijesti, a mladima ostavljamo cjelokupan materijal sistematiziran na jednom mjestu. Mislim da je izuzetno bitno ne zaboraviti svoju prošlost.

Materijalom na ovoj stranici mogu se koristiti svi koje to zanima – učenici, studenti, povjesničari, muzeji, arhivi, novinari, pisci, ljubitelji pisane riječi, zaljubljenici u fotografije i starine Mostara i brojni drugi Mostarci koje zanima ova tematika.

Ovaj kutak povijesti Mostara mnogo znači brojnim Mostarcima i drugima koji ga vole, a brinu u očuvanju kulturno-povijesnih vrednota. Ovo možemo reći sa sigurnošću jer pratimo posjećenost stranice. Naime, prosječno 2.000 ljudi posjeti CIDOM stranicu u jednom tjednu.

Stoga, želimo ugodnu šetnju u prošlost Mostara i svi ste dobrodošli.