Negdje odmah nakon dolaska Austrougarske u Mostar doseljava Julius Thonhauser, apotekar iz mjesta Szentendre (Sent Andrea) nedaleko Pešte. Ubrzo poslije dolaska u Mostar, 1879. g. otvara apoteku pomalo ugostiteljskog naziva „Apotheke zum Reichsadler“ (Kod carskog orla), a koja bijaše smještena na Glavnoj ulici, između današnjeg Narodnog pozorišta i Vučijakovića džamije, na Šehitlucima. Vremenom Julius stječe ugled i visok položaj, te ga redovito počinju birati u Gradsko vijeće, a usto je jedan od začetnika ideje izgradnje staračkog doma.
Na povratku kući iz Beča, Julius naglo obolijeva te nenadano umire na Rijeci. Njegova supruga, Vinčenca r. Matulić, prodaje apoteku još jednom doseljeniku iz Češke – Wenzelu Mikanu, koji nakon izvjesnog vremena kupuje od nje i tvornicu soda vode koju proširuje na proizvodnju limunade.
Posao je toliko dobro cvjetao da Mikan 1904. g. započinje gradnju svoje zgrade na samom uglu Sauerwaldove (Srednja) i Haljevčeve (Huse Maslića) u koju preseljava apoteku. Također je uz tehničku pomoć arhitekte Antonia Tiberia izgradio i zgradu do nje – zgradu u kojoj je bilo kino Zvijezda.
Uz angažman fotografa Stjepana Tomlinovića izdaje i svoje dopisnice na kojima reklamira duhan i duhanske proizvode koji su se u ono vrijeme svakako prodavali i u njegovoj apoteci.
Ovo je jedna od njih.