Već duži niz godina postoji ideja o osnivanju jednog mjesta gdje bi se sav kulturno-povijesni materijal o gradu Mostaru sakupio na jedno mjesto i da on bude u svako doba besplatno dostupan svima koga takve stvari zanimaju. Zbirke koje bi bile dostupne su ogromne, vrlo vrijedne i šteta bi bilo da ih proguta mrak zaborava. Ideja je lijepa, no kao i uvijek problem nastaje kad se ideja treba realizirati. Stoga evo ukratko kako bi sve to izgledalo:

ŠTO ŽELIMO? CILJEVI
Osnovati web stranicu CIDOM – Centar za informiranje i dokumentaciju Mostara, koja bi arhivirala putem sljedeću arhivsku građu:

  • Bogatu arhivu knjiga o Mostaru u elektronskom obliku;
  • Brojnu pisanu povijesnu dokumentaciju;
  • Arhivu od preko 9.000 fotografija Mostara i priličan broj tematskih slika vezanih uz Mostar;
  • Veliku zbirku umjetničkih slika i umjetničke fotografije s temom Mostar;
  • Popriličnu video arhivu o Mostaru;
  • Mnoge rubrike (stari običaji, liskaluci, stari zanati…)
  • CIDOM bi organizirao u Mostaru i širom svijeta (prema mogućnosti) predstavljanja, i promocije knjiga s mostarskom tematikom kao i brojna druga događanja, druženja, poetske i literarne večeri.

Stranica bi bila interaktivna te bi dobrodošli svi koji mogu nešto uvrstiti u arhivu – fotografije, tekstove, priče o starim običajima, predmete…Usprkos entuzijazmu, dobroj volji i dobrovoljnoj besplatnoj angažiranosti mnogih pojedinaca, sve ovo nije moguće ostvariti bez financijskih sredstava.

FINANCIRANJE
Stoga smo mišljenja da bi za početak rada, otvaranje web stranice, njeno održavanje, ažuriranje i druge troškove bila potrebna VAŠA financijska pomoć. Čim se ostvari ovaj prvi korak smatramo da bi stranica svojim aktivnostima uspjela u daljnjoj budućnosti sama ostvarivati financijska sredstva za daljnji rad i funkcioniranje putem izdavaštva, organizacija izložbi, promocija i slično.

DOBROBITI
Materijalom na ovoj stranici mogli bi se koristiti svi koje to zanima – učenici, studenti, povjesničari, muzeji, arhivi, novinari, pisci, ljubitelji pisane riječi, zaljubljenici u fotografije i starine Mostara i brojni drugi Mostarci koje zanima ova tematika.

Svjesni smo da danas u doba sveopće besparice niko nema novca za bacanje i da svako ima neke svoje prioritete, no isto tako smo svjesni da bi ova akcija mnogo značila svim Mostarcima i drugima koji ga vole u očuvanju kulturno-povijesnih vrednota. Alternativa je prepustiti se novim povjesničarima i krojenju jedne nove – nepoznate povijesti i oduzeti pokoljenjima koja pristižu poznavanje Mostara iz prošlosti.
Stoga, svi ste dobrodošli, svaki vaš prijedlog će se pomno razmotriti, a akcija poštivati.